wtorek, 16 grudnia 2014

Sałatka gruszkowo - jabłkowa z serem kozim, roszpunką oraz orzechami i migdałami karmelizowanymi na ostro




Składniki:

- 2 gruszki
- 2 jabłka
- 80 g serka koziego 
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g roszpunki
- 1 szklanka karmelizowanych na ostro orzechów włoskich i migdałów


Składniki sosu:

- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
- 2 łyżeczki octu winnego
- 40 g serka koziego 
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- sól, pieprz


Składniki na karmelizowane na ostro orzechy i migdały:

- 2 i 1/2 szklanki orzechów włoskich i migdałów
- 1 białko jaja kurzego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne


Wykonanie karmelizowanych orzechów i migdałów:

Białko ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać sól i pieprz cayenne i ponownie ubić.
Do masy bezowej dodać orzechy i migdały, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej bakalie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec około  35 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe orzechy i migdały nabierają ładnego złotego koloru i są chrupiące. Jeżeli chcemy by miały kolor bardziej brązowy, cukier kryształ należy częściowo zastąpić cukrem trzcinowym.


Wykonanie sosu:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.


Wykonanie sałatki:

Gruszki i jabłka umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Umieścić je w wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, by nie ściemniały. Roszpunkę umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem

Gruszki ułożyć na przemian z jabłkami w niewielki stos. Poszczególne plasterki można delikatnie posmarować sosem. Gruszki i jabłka polać sosem jogurtowym, posypać pokruszonym serkiem kozim, karmelizowanymi orzechami i migdałami oraz roszpunką. 





1 komentarz:

  1. Lubię takie połączenia smaków, pysznie się zapowiada! :)

    OdpowiedzUsuń