wtorek, 24 listopada 2015

Komosianki z siemieniem lnianym




Składniki:

- 260 g komosy ryżowej
- 50 g mielonego lnu (odtłuszczonego np firmy Sante)
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy


Wykonanie:

Komosę ryżową zmielić np. w młynku do kawy. Zmieloną komosę razem z lnem przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Do masy maślanej wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć, na godzinę, do lodówki.
Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć widelcem. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 17 - 20 minut, aż staną się złoto - brązowe.
Ciasteczka ostrożnie zdjąć z blaszki (są dość kruche), posypać  cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz