Składniki:
- 300 g makaronu
- 250 g rydzów
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 120 ml białego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz
Grzyby oczyścić, a większe sztuki pokroić na mniejsze części.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Rydze dodać do cebuli,
całość dusić około 10 minut. Wlać wino i gotować aż alkohol odparuje, a grzyby
lekko zmiękną. Dodać śmietankę. Gdy się zagotuje, doprawić solą, pieprzem i
tymiankiem. Sos gotować kilka minut, aż zacznie gęstnieć.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron
połączyć z sosem śmietanowo - grzybowym.
Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz