Składniki na
ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 240 ml mleka
- 4 żółtka
- 65 g cukru
- 60 g masła
- szczypta soli
- 260 g masła do przekładania
Składniki na
farsz:
- 350 g białego maku
- 500 ml mleka
- 250 g cukru
- 50 g miodu
- 150 g blanszowanych, zmielonych migdałów
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 g pokruszonych biszkoptów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 2 jajka
- 1 - 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Składniki na
lukier:
- 180 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z
cytryny
- 1 łyżka wody
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali
- drobno posiekane orzechy lub migdały do posypania
Wykonanie ciasta:
Do 1/2 szklanki ciepłego mleka wsypać 20 g cukru, dodać drożdże
i wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, na 15 minut, do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą
masę.60 g masła roztopić w niewielkim rondelku, ostudzić. Mąkę przesiać z solą
do dużej miski. Zrobić zagłębienie, wlać wyrośnięty rozczyn i masę żółtkową.
Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Pod koniec, w dwóch turach, dodać
roztopione masło. Po każdym dodaniu wyrabiać tak długo, aż ciasto wchłonie cały
tłuszcz.
Wyrobione ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
przez godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 x
25 cm. Pozostałe masło równomiernie rozłożyć na 2/3 części ciasta. Masło można
wcześniej zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Schłodzone i starte
masło nie tylko z łatwością rozłożymy na cieście, ale ułatwi nam późniejsze
wałkowanie ciasta.
Ciasto złożyć na trzy części, zaczynając od części, na
której nie ma masła. Brzegi ciasta docisnąć, obrócić o 90o i ponownie
rozwałkować na prostokąt. Ponownie złożyć na trzy części, zawinąć w folię
spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składani
powtórzyć 3 razy, po każdym wałkowaniu chłodzić ciasto w lodówce przez 30
minut. Po ostatnim wałkowaniu i składaniu, ciasto zawinąć w folię spożywczą i
włożyć do lodówki na całą noc.
Wykonanie farszu:
Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na 2 godziny. Po tym
czasie mak odcedzić i dokładnie odsączyć. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić.
Mak razem z rodzynkami zmielić dwukrotnie. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą
i jasną masę, razem z miodem dodać do maku, wymieszać. Do masy makowej wsypać
pokruszone biszkopty, zmielone migdały i orzechy oraz kandyzowaną skórkę z
pomarańczy, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa okaże się zbyt zwarta dodać 1 - 2 łyżki śmietany.
Wykonanie lukru:
Cukier puder przesiać, wlać sok z cytryny i wodę. Za pomocą
łyżki rozetrzeć na gładką i jednolitą masę.
Gdyby lukier okazał się za rzadki dodać odrobinę cukru, gdy będzie za
gęsty wlać troszkę wody.
Wykonanie rogali:
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 x
30 cm i pokroić na 14 trójkątów ( długość podstawy 10 cm).
Nadzienie przełożyć do worka cukierniczego. Na każdym
trójkącie wyciskać dość dużą ilość nadzienia. Podstawę trójkąta złożyć do
środka, na głębokość około 2 - 3 cm. Na
środku zrobić nacięcie, delikatnie rozchylić na boki, a następnie zwinąć
rogaliki.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i
pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem
roztrzepanym z mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i
piec przez około 20 minut, będą miały złoto - brązową kolor.
Upieczone rogale wyjąć na kratkę, polukrować i posypać
posiekanymi migdałami lub orzechami.
Cudne !! :) Patrząc na składniki muszą smakować magicznie i wiem, że kiedyś będę musiała je sama zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę pyszne:), chociaż pracochłonne:)
UsuńJakie dorodne :) Ja zrobiłam w tym roku mini i bez biszkoptów w nadzieniu.
OdpowiedzUsuńWersja mini to fajny pomysł, łatwiej je spałaszować:)
UsuńWyglądają bardzo,bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuń