piątek, 27 listopada 2015

Finuu




Finuu to miks tłuszczowy produkowany w Finlandii, a dystrybuowany  w Polsce przez Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy. Występuje w dwóch wersjach: klasycznej i solonej. Zawiera nieutwardzane oleje roślinne: rzepakowy i rydzowy (z lnianki). Olej rzepakowy to źródło kwasów Omega 3 (10%) oraz witaminy E i K. Olej rydzowy zawiera około 54% kwasów wielonienasyconych. Jest bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz lecytyny i przeciwutleniaczy. Niestety w Finuu oleju z lnianki jest niewiele, tylko 2%.


Skład produktu:

- 47 % masło z mleka
- 34% olej rzepakowy
- 2% olej z lnianki
- maślanka z mleka
- 0,8 % soli (w wersji solonej)


Informacje od producenta:

- wysoka zawartość masła fińskiego
- naturalne źródło Omega 3
- bez konserwantów
- bez sztucznych barwników i aromatów
- wyłącznie naturalne składniki
- idealne do smarowania kanapek, smażenia i pieczenia


Moja opinia:

Smak Finuu jest delikatny i neutralny. Jest wygodny w użyciu. Wyjęty z lodówki jest miękki i łatwo się rozsmarowuje. Wersja klasyczna idealnie pasuje do wszelkich kanapek np. z dżemem, miodem, białym serkiem czy też z wędliną. Wersja solona jak na mój gust jest za słona. W temperaturze pokojowej szybko zmienia konsystencję na półpłynną, dlatego musi być przechowywany w lodówce. Producent sugeruje, że miks można używać do pieczenia i smażenia. Owszem można przygotować na nim omleta czy też jajecznicę, ale nie nadaje się do długiej obróbki termicznej np. do smażenia kotletów. Nadaje się do pieczenia ciast ucieranych, ale nie upieczemy na nim kruchych ciast i ciasteczek.

Ze względu na skład, smak i konsystencję może stanowić idealną alternatywę dla masła.

3 komentarze:

  1. Finuu to jedyne masło, które biorę pod uwagę podczas zakupów. Jest smaczne, idealnie się rozsmarowuje. Jest zdrowe i naturalne. Moim faworytem jest wersja solona. Zdecydowanie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. FINUU miks do smarowania miałam okazje spróbować dzięki kampanii marketingu rekomendacji Streetcom. Jest to produkt naturalny i smaczny. Jest to połączenie masła fińskiego z olejami rzepakowym i z lnianki. Nie zawiera konserwantów, barwników. Bogate w witaminę A i D oraz kwas Omega 3. Występuje w dwóch wersjach smakowych: klasyczne i solone. Bardzo łatwo się smaruje nawet bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Można go używać do smarowania, pieczenia oraz smażenia. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mojej całej rodzinie bardzo ten miks smakuje. Zapach, kolor, smak- jak masło. Tylko ma te przewagę, że po wyjęciu z lodówki łatwo się rozsmarowuje. No i masło nie zawiera omega 3, a Finuu tak :-)

    OdpowiedzUsuń