Finuu to miks tłuszczowy
produkowany w Finlandii, a dystrybuowany
w Polsce przez Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy. Występuje w dwóch
wersjach: klasycznej i solonej. Zawiera nieutwardzane oleje roślinne: rzepakowy
i rydzowy (z lnianki). Olej rzepakowy to źródło kwasów Omega 3 (10%) oraz
witaminy E i K. Olej rydzowy zawiera około 54% kwasów wielonienasyconych. Jest
bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz lecytyny i
przeciwutleniaczy. Niestety w Finuu oleju z lnianki jest niewiele, tylko 2%.
Skład produktu:
- 47 % masło z mleka
- 34% olej rzepakowy
- 2% olej z lnianki
- maślanka z mleka
- 0,8 % soli (w wersji solonej)
- 0,8 % soli (w wersji solonej)
Informacje od producenta:
- wysoka zawartość masła
fińskiego
- naturalne źródło Omega 3
- bez konserwantów
- bez sztucznych barwników i
aromatów
- wyłącznie naturalne składniki
- idealne do smarowania kanapek,
smażenia i pieczenia
Moja opinia:
Smak Finuu
jest delikatny i neutralny. Jest wygodny w użyciu. Wyjęty z lodówki jest miękki
i łatwo się rozsmarowuje. Wersja klasyczna idealnie pasuje do wszelkich kanapek
np. z dżemem, miodem, białym serkiem czy też z wędliną. Wersja solona jak na
mój gust jest za słona. W temperaturze pokojowej szybko zmienia konsystencję na
półpłynną, dlatego musi być przechowywany w lodówce. Producent sugeruje, że
miks można używać do pieczenia i smażenia. Owszem można przygotować na nim
omleta czy też jajecznicę, ale nie nadaje się do długiej obróbki termicznej np.
do smażenia kotletów. Nadaje się do pieczenia ciast ucieranych, ale nie
upieczemy na nim kruchych ciast i ciasteczek.
Ze względu na
skład, smak i konsystencję może stanowić idealną alternatywę dla masła.
Finuu to jedyne masło, które biorę pod uwagę podczas zakupów. Jest smaczne, idealnie się rozsmarowuje. Jest zdrowe i naturalne. Moim faworytem jest wersja solona. Zdecydowanie polecam.
OdpowiedzUsuńFINUU miks do smarowania miałam okazje spróbować dzięki kampanii marketingu rekomendacji Streetcom. Jest to produkt naturalny i smaczny. Jest to połączenie masła fińskiego z olejami rzepakowym i z lnianki. Nie zawiera konserwantów, barwników. Bogate w witaminę A i D oraz kwas Omega 3. Występuje w dwóch wersjach smakowych: klasyczne i solone. Bardzo łatwo się smaruje nawet bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Można go używać do smarowania, pieczenia oraz smażenia. Polecam
OdpowiedzUsuńMojej całej rodzinie bardzo ten miks smakuje. Zapach, kolor, smak- jak masło. Tylko ma te przewagę, że po wyjęciu z lodówki łatwo się rozsmarowuje. No i masło nie zawiera omega 3, a Finuu tak :-)
OdpowiedzUsuń