Składniki na ryż:
- 120 g ryżu białego
- 600 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
- skórka starta z jednej cytryny
Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wanilię przekroić na pół
i wyskrobać ziarenka. Rozciętą wanilię wraz z ziarenkami dodać do mleka. Mleko
zagotować. Dodać ryż i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, około 35 - 40 minut, od czasu do czasu
mieszając . Pod koniec wyjąć laskę wanilii i dodać startą skórkę z cytryny.
W między czasie żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą i jasną
masę. Gdy ryż będzie miękki zdjąć go z ognia. Do gorącego ryżu wlewać wolnym
strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gotowy ryż przykryć folią
spożywczą, tak by dotykała powierzchni ryżu, dzięki temu na powierzchni nie
utworzy się kożuch. Deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Składniki na
karmelizowane orzechy:
- 80 g orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 1 łyżka wody
Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, dodać wodę. Podgrzewać
na niewielkim ogniu, aż syrop będzie miał bursztynowy kolor. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać, tak by
orzechy dokładnie pokryły się karmelem. Karmelizowane orzechy wysypać na papier
do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Wystudzone orzechy grubo posiekać.
Składniki na
karmelizowane jabłka:
- 3 kwaśne, twarde jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
Jabłko pokroić na grubą kostkę. Na patelni rozpuścić masło,
dodać cukier i ocet winny. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone jabłka.
Jabłka smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Jabłka powinny się zarumienić.
Montaż deseru:
Ryż podzielić pomiędzy cztery nieduże pucharki. Na wierzch
wyłożyć karmelizowane jabłka, posypać orzechami. Ozdobić listkami mięty.
jakie pyszności! bardzo udane połączenie :)
OdpowiedzUsuń