Składniki:
- 260 g komosy ryżowej
- 50 g mielonego lnu (odtłuszczonego np firmy Sante)
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Wykonanie:
Komosę ryżową zmielić np. w młynku do kawy. Zmieloną komosę
razem z lnem przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać
sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Do masy maślanej wsypać mąkę i zagnieść
ciasto. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć, na godzinę,
do lodówki.
Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego,
delikatnie spłaszczyć widelcem. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i
piec około 17 - 20 minut, aż staną się złoto - brązowe.
Ciasteczka ostrożnie zdjąć z blaszki (są dość kruche), posypać
cukrem pudrem i pozostawić do
ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz