Składniki na mus
kasztanowy:
- 240 g pieczonych kasztanów
- 180 ml śmietanki 30%
- 60 ml mleka 3,2%
- 250 g serka mascarpone
- 60 g cukru
- 3 łyżki rumu
- laska wanilii
Składniki na sos
żurawinowy:
-200 g świeżej żurawiny
- 70 g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 5 łyżek rumu
Składniki na
karmelizowane orzechy i kasztany:
- 70 g kasztanów
- 30 g orzechów włoskich
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka masła
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki pieprzu Cayenne
Dodatkowo:
- 250 g makaronu duże muszle
- chipsy figowe i listki mięty do ozdoby
Wykonanie musu
kasztanowego:
Śmietankę razem z mlekiem wlać do rondelka. Laskę wanilii
przekroić na pół, wyskrobać ziarenka. Rozciętą
wanilię wraz z ziarenkami, cukrem i kasztanami dodać do mleka,
zagotować. Gotować na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie wlać rum, całość
gotować jeszcze minutę. Odstawić do przestudzenia. Z wystudzonego mleka wyjąć
laskę wanilii, a następnie całość zmiksować na gładką masę. Dodać mascarpone,
wymieszać.
Wykonanie sosu
żurawinowego:
Żurawinę razem z cukrem i wodą umieścić w rondelku,
zagotować. Gotować na małym ogniu 5 - 7 minut, aż cukier się rozpuści, a
żurawina popęka i puści sok. Dodać rum i gotować jeszcze 2 minuty. Sos
dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito.
Wykonanie
karmelizowanych orzechów i kasztanów:
Kasztany wraz z orzechami grubo posiekać. Pozostałe
składniki umieścić w rondelku, wymieszać i zagotować. Gotować 10 sekund i gorące wlać do orzechów.
Wymieszać, tak by orzechy i kasztany dokładanie pokryły się karmelem. Przesypać
na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Muszle
wypełnić musem kasztanowym. Posypać karmelizowanymi orzechami i kasztanami,
ozdobić listkami mięty i chipsami figowymi. Muszle podawać z sosem żurawinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz