poniedziałek, 16 listopada 2015

Muszle nadziewane kasztanowym musem z sosem żurawinowym, karmelizowanymi orzechami i kasztanami



Składniki na mus kasztanowy:

- 240 g pieczonych kasztanów
- 180 ml śmietanki 30%
- 60 ml mleka 3,2%
- 250 g serka mascarpone
- 60 g cukru
- 3 łyżki rumu
- laska wanilii


Składniki na sos żurawinowy:

-200 g świeżej żurawiny
- 70 g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 5 łyżek rumu


Składniki na karmelizowane orzechy i kasztany:

- 70 g kasztanów
- 30 g orzechów włoskich
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka masła
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki pieprzu Cayenne


Dodatkowo:

- 250 g makaronu duże muszle
- chipsy figowe i listki mięty do ozdoby


Wykonanie musu kasztanowego:

Śmietankę razem z mlekiem wlać do rondelka. Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka. Rozciętą  wanilię wraz z ziarenkami, cukrem i kasztanami dodać do mleka, zagotować. Gotować na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie wlać rum, całość gotować jeszcze minutę. Odstawić do przestudzenia. Z wystudzonego mleka wyjąć laskę wanilii, a następnie całość zmiksować na gładką masę. Dodać mascarpone, wymieszać.


Wykonanie sosu żurawinowego:

Żurawinę razem z cukrem i wodą umieścić w rondelku, zagotować. Gotować na małym ogniu 5 - 7 minut, aż cukier się rozpuści, a żurawina popęka i puści sok. Dodać rum i gotować jeszcze 2 minuty. Sos dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito.


Wykonanie karmelizowanych orzechów i kasztanów:

Kasztany wraz z orzechami grubo posiekać. Pozostałe składniki umieścić w rondelku, wymieszać i zagotować. Gotować  10 sekund i gorące wlać do orzechów. Wymieszać, tak by orzechy i kasztany dokładanie pokryły się karmelem. Przesypać na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Muszle wypełnić musem kasztanowym. Posypać karmelizowanymi orzechami i kasztanami, ozdobić listkami mięty i chipsami figowymi. Muszle podawać z sosem żurawinowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz