sobota, 14 listopada 2015

Muffinki kasztanowo - rumowe z orzechową kruszonką




Składniki na kruszonkę:

- 75 g orzechów laskowych
- 70 g masła
- 50 g cukru
- 60 g mąki


Składniki na babeczki (14 - 16 sztuk):

- 120 g pieczonych kasztanów
- 5 jaj
- 140 g cukru
- 150 g masła
- 150 g mąki
- 4 łyżki rumu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Wykonanie kruszonki:

Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem, dodać masło. Składniki wyrobić między palcami tak by powstała kruszonka.


Wykonanie babeczek:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kasztany wsypać do misy miksera, wyposażonego w noże tnące i zmiksować na mączkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wlać rum, zmiksować. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując masę po każdym dodaniu. Do masy wsypać przesianą mąkę i zmielone kasztany, wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z formy i przestudzić na kratce.




1 komentarz: