Składniki na
kruszonkę:
- 75 g orzechów laskowych
- 70 g masła
- 50 g cukru
- 60 g mąki
Składniki na
babeczki (14 - 16 sztuk):
- 120 g pieczonych kasztanów
- 5 jaj
- 140 g cukru
- 150 g masła
- 150 g mąki
- 4 łyżki rumu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
kruszonki:
Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem, dodać masło. Składniki
wyrobić między palcami tak by powstała kruszonka.
Wykonanie
babeczek:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kasztany wsypać do misy miksera, wyposażonego w noże tnące i zmiksować na
mączkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Masło utrzeć z cukrem
na puszystą i jasną masę. Wlać rum, zmiksować. Następnie dodać jajka, jedno po
drugim, miksując masę po każdym dodaniu. Do masy wsypać przesianą mąkę i
zmielone kasztany, wymieszać, tylko do połączenia się składników. Formę do
muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4
wysokości. Posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około
25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z formy i przestudzić
na kratce.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń