Składniki na
ciasto:
- 480 g mąki
- 200 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
Składniki na
kruszonkę:
- 50 g masła
- 70 g mąki
- 60 g cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do
niewielkiego rondelka wlać letnie mleko, dodać cukier i rozkruszone drożdże,
wymieszać. Przykryć ściereczką i
odstawić na 15 minut, w ciepłe miejsce,
do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać
wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i
wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i
odstawić na 1,5 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30. Przełożyć do
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30
minut do wyrośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę. W misce wymieszać
mąkę z cukrem, dodać masło. Składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i włożyć do piekarnika
nagrzanego do 180oC. Piec 40 - 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, zostawiając uchylone
drzwiczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz