sobota, 21 listopada 2015

Ciasto drożdżowe z kruszonką




Składniki na ciasto:

- 480 g mąki
- 200 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 150 g miękkiego  masła
- 1 jajko
- 2 żółtka


Składniki na kruszonkę:

- 50 g masła
- 70 g mąki
- 60 g cukru


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać letnie mleko, dodać cukier i rozkruszone drożdże, wymieszać.  Przykryć ściereczką i odstawić na  15 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.  Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i wyrobić  miękkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło. Składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, zostawiając uchylone drzwiczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz