Krem ma słodko - kwaśny
smak i kremową konsystencję. Tworzy idealne połączenie z bitą śmietaną, serkiem
mascarpone i masłem. Bez dodatków też rewelacyjnie smakuje. Można z niego
przygotować kremy do ciast, ciasteczek i tortów. Idealnie sprawdza się w
przeróżnych deserach.
Składniki:
- 220 ml soku z cytryny
- 180 g cukru
- skórka strata z 2 cytryn
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem. Do niewielkiego rondelka wlać sok z
cytryny, wsypać cukier z mąką, wymieszać. Dodać jajka, żółtka i skórkę z
cytryny, dokładnie wymieszać. Zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień
na średni i pogotować jeszcze 2 minuty. Jeżeli powstaną grudki, krem można
przetrzeć przez sitko.
Krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Kurczę ale to musi być dobre. :)
OdpowiedzUsuńjuż od dawna chcę zrobić taki krem :) zabieram przepis i na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńKrem polecam, jest idealny zwłaszcza dla tych osób, które lubią kwaśne smaki:)
Usuń