poniedziałek, 23 listopada 2015

Krem cytrynowy



                                            
Krem ma słodko - kwaśny smak i kremową konsystencję. Tworzy idealne połączenie z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i masłem. Bez dodatków też rewelacyjnie smakuje. Można z niego przygotować kremy do ciast, ciasteczek i tortów. Idealnie sprawdza się w przeróżnych deserach.



Składniki:

- 220 ml soku z cytryny
- 180 g cukru
- skórka strata z 2 cytryn
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem. Do niewielkiego rondelka wlać sok z cytryny, wsypać cukier z mąką, wymieszać. Dodać jajka, żółtka i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na średni i pogotować jeszcze 2 minuty. Jeżeli powstaną grudki, krem można przetrzeć przez sitko.

Krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

3 komentarze:

  1. Kurczę ale to musi być dobre. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już od dawna chcę zrobić taki krem :) zabieram przepis i na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem polecam, jest idealny zwłaszcza dla tych osób, które lubią kwaśne smaki:)

      Usuń