czwartek, 12 listopada 2015

Makaron z rydzami i sosem śmietanowym




Składniki:

- 300 g makaronu
- 250 g rydzów
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 120 ml białego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz


Grzyby oczyścić, a większe sztuki pokroić na mniejsze części. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Rydze dodać do cebuli, całość dusić około 10 minut. Wlać wino i gotować aż alkohol odparuje, a grzyby lekko zmiękną. Dodać śmietankę. Gdy się zagotuje, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos gotować kilka minut, aż zacznie gęstnieć.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron połączyć z sosem śmietanowo - grzybowym.

Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz