niedziela, 13 listopada 2016

Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi




Składniki na ciasto:

- 370 g mąki
- 100 g cukru
- 90 g roztopionego masła
- 80 ml ciepłego mleka
- 120 ml śmietanki 36%
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Dodatkowo:

- powidła śliwkowe
- jajko roztrzepane z łyżką mleka


Do niewielkiego rondelka wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, masło, śmietankę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy 26 - 28 cm. Koło podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wyłożyć po łyżeczce powidła śliwkowego. Zwinąć rogaliki  zaczynając od części posmarowanej powidłami.

Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 15 - 20 minut, do zarumienienia rogalików. Ostudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz