Składniki na
ciasto:
- 370 g mąki
- 100 g cukru
- 90 g roztopionego masła
- 80 ml ciepłego mleka
- 120 ml śmietanki 36%
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
Do niewielkiego rondelka wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone
drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w
ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, masło,
śmietankę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do
wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą
część rozwałkować na koło o średnicy 26 - 28 cm. Koło podzielić na 8 trójkątów.
Na podstawę każdego trójkąta wyłożyć po łyżeczce powidła śliwkowego. Zwinąć
rogaliki zaczynając od części
posmarowanej powidłami.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem
roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 15 - 20 minut, do
zarumienienia rogalików. Ostudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz