Składniki:
- 300 g mąki
- 30 g cukru trzcinowego
- 200 g zimnego masła
- 120 g suszonej żurawiny
- 3 żółtka
- szczypta soli
Żurawinę drobno posiekać. Mąkę przesiać z solą. Do mąki
dodać posiekaną żurawinę, cukier, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze
kawałki. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć
w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 - 5 mm,
delikatnie podsypując mąką lub wałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej.
Za pomocą okrągłej foremki wycinać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Przed pieczeniem włożyć na 15 minut do lodówki. Piec 12
- 14 minut w temperaturze 200oC. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Pychotka! Idealne do kawy czy herbaty. :)https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/
OdpowiedzUsuń