niedziela, 27 listopada 2016

Kruche ciasteczka żurawinowe




Składniki:

- 300 g mąki
- 30 g cukru trzcinowego
- 200 g zimnego masła
- 120 g suszonej żurawiny 
- 3 żółtka
- szczypta soli


Żurawinę drobno posiekać. Mąkę przesiać z solą. Do mąki dodać posiekaną żurawinę, cukier, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki.  Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 - 5 mm, delikatnie podsypując mąką lub wałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Za pomocą okrągłej foremki wycinać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem włożyć na 15 minut do lodówki. Piec 12 - 14 minut w temperaturze 200oC. Wyjąć i wystudzić na kratce.





1 komentarz:

  1. Pychotka! Idealne do kawy czy herbaty. :)https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń