Składniki na zupę:
- 470 g puree z dyni
- 500 ml wywaru warzywnego
- 15 g suszonych grzybów mun
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- pasta ziołowa
- sól, pieprz do smaku
Składniki na pastę
ziołową:
- 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek)
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
-1/3 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- ugotowany makaron
- natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut. Po tym
czasie przecedzić i pokroić na wąskie paski. Wszystkie składniki na pastę
ziołową zmiksować za pomocą blendera lub rozetrzeć w moździerzu. Na rozgrzaną
patelnię wyłożyć pastę ziołową, podsmażyć ją przez minutę. Bulion warzywny i
puree z dyni zagotować, dodać podsmażoną pastę ziołową i grzyby mun. Całość
gotować, na średnim ogniu, przez 10 minut. Po tym czasie wlać mleko kokosowe i
gotować jeszcze 5 minut, na niewielkim ogniu. Doprawić pieprzem i solom.
Zupę podawać z makaronem. Przed podaniem posypać natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz