wtorek, 29 listopada 2016

Korzenne bezy




Składniki :

- 3 białka
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika


Wykonanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Na sam koniec dodać cynamon, krótko zmiksować.
Masę bezową przełożyć  do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.  Na papierze  do pieczenia formować niewielkie bezy w kształcie choinek.

Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i natychmiast obniżyć temperaturę do 85oC. Piec z termoobiegiem przez około 2 godziny. Bezy powinny być białe i chrupkie. Jeżeli będą lekko ciągnące w środku można przedłużyć proces suszenia o pół godziny. Czas suszenia zależy od wielkości bez. Gdy bezy są gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.

1 komentarz: