Składniki na
ciasto czekoladowe:
- 6 białek
- 85 g cukru trzcinowego
- 70 g mąki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli
wodnej, przestudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Cukier powinien całkowicie się
rozpuścić. Dodać masę czekoladowo - maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę, delikatnie
wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników. Tortownicę o
wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy,
wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec przez około
25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawiając
w tortownicy, przestudzić na kratce, odwracając go do góry nogami.
Składniki na krem
dyniowy:
- 300 ml śmietanki 30%
- 150 g puree z dyni
- 50 g cukru trzcinowego
- 6 g żelatyny
- 1 łyżeczka cynamonu
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej
przykrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Puree z dyni umieścić w
niewielkim rondelku, dodać napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na
niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy żelatyna się rozpuści zdjąć z ognia
i odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem. Dodać
schłodzone puree z dyni, cynamon i krótko zmiksować.
Ciasto czekoladowe przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć na
blat. Na górę wyłożyć drugi blat czekoladowy. Posmarować go pozostałym kremem.
Można zostawić odrobinę kremu i posmarować nim boki. Górę torciku można
oprószyć odrobiną cynamonu. Schłodzić w lodówce.
Apetyczny)))
OdpowiedzUsuń