środa, 9 listopada 2016

Torcik czekoladowy z kremem dyniowym




Składniki na ciasto czekoladowe:

- 6 białek
- 85 g cukru trzcinowego
- 70 g mąki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dodać masę czekoladowo - maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników. Tortownicę o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawiając w tortownicy, przestudzić na kratce, odwracając go do góry nogami.


Składniki na krem dyniowy:

- 300 ml śmietanki 30%
- 150 g puree z dyni
- 50 g cukru trzcinowego
- 6 g żelatyny
- 1 łyżeczka cynamonu


Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Puree z dyni umieścić w niewielkim rondelku, dodać napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy żelatyna się rozpuści zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem. Dodać schłodzone puree z dyni, cynamon i krótko zmiksować.

Ciasto czekoladowe przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć na blat. Na górę wyłożyć drugi blat czekoladowy. Posmarować go pozostałym kremem. Można zostawić odrobinę kremu i posmarować nim boki. Górę torciku można oprószyć odrobiną cynamonu. Schłodzić w lodówce.






1 komentarz: