czwartek, 24 listopada 2016

Zupa porowa z serem gorgonzola




Składniki:

- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 400 g porów
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 60 g sera gorgonzola
- 1/3 szklanki białego wina
- 5 liści szałwii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła



Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać drobno posiekane pory i czosnek. Smażyć około 4 - 5 minut na niewielkim ogniu, aż pory zmiękną. Wlać wino i gotować kilka minut, aż wino odparuje. Pory przenieść do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę, wlać bulion. Zupę gotować na średniej wielkości ogniu przez 15 - 20 minut. Ziemniaki i pietruszka powinny zmięknąć. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i szałwię, gotować 3 minuty. Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobniony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Zupę podgrzać, mieszając, tak by ser się roztopił i połączył z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz