Składniki na
ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 210 g mąki migdałowej
- 180 g masła
- 160 g cukru
- 5 jajek
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g borówek
Dodatkowo do ciemnej części:
- 15 g kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki na
polewę borówkową:
- 60 g borówek
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia przez sito. Wymieszać z mąką
migdałową.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać mąki na
przemian z jogurtem naturalnym, w dwóch turach, wymieszać tylko do połączenia
składników.
Odłożyć 1/3 część ciasta. Dodać do niej kakao oraz 2 łyżki
jogurtu, wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 28 x 9 cm wysmarować masłem i oprószyć
mąką. Przelać do niej połowę białej masy migdałowej. Na niej rozłożyć połowę borówek,
na które wyłożyć czekoladową masę migdałową. Posypać pozostałymi borówkami. Na
wierzch wyłożyć pozostałą białą masę migdałową, wyrównać.
Ciasto włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180oC
i piec 60 - 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.
Przygotować polewę czekoladową.
Umyte borówki przełożyć do niewielkiego rondelka. Ustawić na
niedużym ogniu i gotować przez dwie minuty. Borówki zdjąć z ognia i zblendować
na gładką masę. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać aż powstanie
jednolita masa, przestudzić.
Schłodzony wierzch ciasta pokryć polewą czekoladowo - borówkową.
Udekorować borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz