sobota, 14 lipca 2018

Kruche ciasteczka kakaowe z wiśniami





Składniki na ciasto:

- 260 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 80 g drobnego cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli


Składniki na frużelinę wiśniową:

- 340 g wiśni (bez pestek)
- 60 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 12 g mąki ziemniaczanej


Wykonanie frużeliny wiśniowej:

Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na 4 -5  godzin, by puściły sok.  Odlać 1/3 szklanki soku wiśniowego. Pozostałe wiśnie, razem z sokiem z cytryny, postawić na niewielkim ogniu i gotować 8 minut. Do odlanego soku wiśniowego dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Wlać do wiśni i mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową frużelinę odstawić do przestudzenia.


Wykonanie ciasteczek:

Wszystkie składniki  szybko zagnieść lub wymieszać w malakserze. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich włożyć między dwa kawałki foli i rozwałkować na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką wycinać ciasteczka. Na środku kółek położyć frużelinę wiśniową (ilość nadzienia będzie zależna od średnicy używanych foremek). Każde ciastko przykryć kolejnym kółeczkiem. Brzegi ciasteczek dokładnie docisnąć do siebie za pomocą wykałaczki albo widelca. Na górze ciasteczek zrobić nacięcia.
Gotowe ciastka schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie ułożyć je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 185oC i piec około 18 - 20 minut. Upieczone ciastka zdjąć z  blaszki dopiero gdy przestygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz