Składniki na
ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 80 g drobnego cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na
frużelinę wiśniową:
- 340 g wiśni (bez pestek)
- 60 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 12 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie
frużeliny wiśniowej:
Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na 4 -5 godzin, by puściły sok. Odlać 1/3 szklanki soku wiśniowego. Pozostałe
wiśnie, razem z sokiem z cytryny, postawić na niewielkim ogniu i gotować 8
minut. Do odlanego soku wiśniowego dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie
wymieszać, tak aby nie było grudek. Wlać do wiśni i mieszać, aż masa zacznie
gęstnieć. Gotową frużelinę odstawić do przestudzenia.
Wykonanie
ciasteczek:
Wszystkie składniki szybko
zagnieść lub wymieszać w malakserze. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć
i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone
ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich włożyć między dwa kawałki foli i
rozwałkować na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką wycinać ciasteczka. Na
środku kółek położyć frużelinę wiśniową (ilość nadzienia będzie zależna od
średnicy używanych foremek). Każde ciastko przykryć kolejnym kółeczkiem. Brzegi
ciasteczek dokładnie docisnąć do siebie za pomocą wykałaczki albo widelca. Na
górze ciasteczek zrobić nacięcia.
Gotowe ciastka schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Następnie ułożyć je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 185oC i piec
około 18 - 20 minut. Upieczone ciastka zdjąć z
blaszki dopiero gdy przestygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz