wtorek, 3 lipca 2018

Owsiane crumble z owocami lata





Crumble to najszybszy przepis z wykorzystaniem pachnących owoców lata. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Crumble to idealne połączenie słodkiej, chrupiącej kruszonki z kwaśnymi owocami. Deser, któremu nie można się oprzeć:).


Składniki:


- 140 g mąki
- 110 g płatków owsianych
- 110 g cukru
- 130 g masła
- 2 łyżki miodu
- 500 g kwaśnych owoców (u mnie był to agrest, czerwona porzeczka i wiśnie)

Naczynie żaroodporne, o wymiarach 22 x 15 cm, wysmarować masłem. Owoce wymieszać z miodem i przełożyć do formy. Mąkę, płatki owsiane, cukier oraz masło umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka. Jeżeli powstała kruszonka będzie za sucha, dodać łyżkę masła, jeśli zbyt mokra, dodać łyżkę mąki. Kruszonkę wysypać na owoce.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185oC, przez około 30 - 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz