Crumble to najszybszy przepis z wykorzystaniem pachnących
owoców lata. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Crumble to
idealne połączenie słodkiej, chrupiącej kruszonki z kwaśnymi owocami. Deser,
któremu nie można się oprzeć:).
Składniki:
- 140 g mąki
- 110 g płatków owsianych
- 110 g cukru
- 130 g masła
- 2 łyżki miodu
- 500 g kwaśnych owoców (u mnie był to agrest, czerwona
porzeczka i wiśnie)
Naczynie żaroodporne, o wymiarach 22 x 15 cm, wysmarować
masłem. Owoce wymieszać z miodem i przełożyć do formy. Mąkę, płatki owsiane, cukier
oraz masło umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka.
Jeżeli powstała kruszonka będzie za sucha, dodać łyżkę masła, jeśli zbyt mokra,
dodać łyżkę mąki. Kruszonkę wysypać na owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185oC, przez około
30 - 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz