sobota, 28 lipca 2018

Polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym





Składniki :

- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 3 szalotki
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól morska,  pieprz do smaku
- szczypior z 2 szalotek
- olej rzepakowy

Przygotować glazurę wiśniową. Ocet balsamiczny zmiksować z dżemem wiśniowym.
Polędwiczki wieprzowe umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć białe błonki. Natrzeć solą morską i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Polędwiczki dokładnie obsmażyć z każdej strony. Następnie nasmarować  glazurą wiśniową.
Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 15 - 20 minut, lub do osiągnięcia, wewnątrz mięsa temperatury około 63 - 65oC. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a w środku lekko różowe.  Upieczone polędwiczki wieprzowe przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut by odpoczęły.
Podczas pieczenia mięsa przygotować sos wiśniowy.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Dodać drobno posiekane szalotki. Smażyć 2 - 3 minuty. Wsypać pieprz cayenne smażyć 20 sekund. Dodać wiśnie, cukier oraz pozostałą glazurę wiśniową. Całość gotować 8 - 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem polędwiczki pokroić w plastry i polać sosem wiśniowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz