Składniki :
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 3 szalotki
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól morska, pieprz
do smaku
- szczypior z 2 szalotek
- olej rzepakowy
Przygotować glazurę wiśniową. Ocet balsamiczny zmiksować z
dżemem wiśniowym.
Polędwiczki wieprzowe umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem
papierowym. Usunąć białe błonki. Natrzeć solą morską i pieprzem. Olej rozgrzać
na patelni. Polędwiczki dokładnie obsmażyć z każdej strony. Następnie
nasmarować glazurą wiśniową.
Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 15 - 20 minut, lub do
osiągnięcia, wewnątrz mięsa temperatury około 63 - 65oC. Dzięki temu
mięso będzie soczyste, a w środku lekko różowe.
Upieczone polędwiczki wieprzowe przykryć folią aluminiową i odstawić na
10 minut by odpoczęły.
Podczas pieczenia mięsa przygotować sos wiśniowy.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Dodać drobno posiekane
szalotki. Smażyć 2 - 3 minuty. Wsypać pieprz cayenne smażyć 20 sekund. Dodać
wiśnie, cukier oraz pozostałą glazurę wiśniową. Całość gotować 8 - 10 minut, aż
sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem polędwiczki pokroić w plastry i polać sosem
wiśniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz