czwartek, 5 lipca 2018

Zielony bulgur z rzodkiewką i awokado






Składniki na pesto:

- 1 szklanka natki pietruszki
- 70 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 40 g blanszowanych migdałów
- 20 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka soku z cytryny


Dodatkowo:

- 3/4 szklanki kaszy bulgur
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 10 - 12 rzodkiewek
- 1 i 1/2 awokado
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka tymianku


Wykonanie:

Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować.  W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli. Wsypać bulgur i gotować 12 minut na średnim ogniu. Ugotowany bulgur wyłączyć i pozostawić pod przykryciem aby wchłonął pozostałą wodę.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Awokado  przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Przestudzony bulgur wymieszać z pietruszkowym pesto. Dodać pokrojoną rzodkiewkę i awokado, delikatnie wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz