Składniki na
pesto:
- 1 szklanka natki pietruszki
- 70 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 40 g blanszowanych migdałów
- 20 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki kaszy bulgur
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 10 - 12 rzodkiewek
- 1 i 1/2 awokado
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować. W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli.
Wsypać bulgur i gotować 12 minut na średnim ogniu. Ugotowany bulgur wyłączyć i
pozostawić pod przykryciem aby wchłonął pozostałą wodę.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze
skórki i pokroić w kostkę.
Przestudzony bulgur wymieszać z pietruszkowym pesto. Dodać
pokrojoną rzodkiewkę i awokado, delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz