Składniki:
- 200 g razowego makaronu
- 300 g cukinii
- 400 g kalafiora
- 1 i 1/2 czerwonej cebuli
- 20 czerwonych i
pomarańczowych pomidorów koktajlowych
- pesto
- sól, pieprz
Składniki na
pesto:
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/4 szklanki melisy
- 80 ml oleju rzepakowego
- 20 g blanszowanych migdałów
- 40 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa umyć. Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić w
plasterki o grubości około 0.5 cm. Kalafiora podzielić na małe różyczki.
Cukinię pokroić w 0,5 cm plasterki, jeżeli średnica cukinii jest duża to
plasterki przekroić na pół. Kilka pomidorków koktajlowych przekroić na pół.
Warzywa przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać.
Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować.
Pesto razem z makaronem dodać do warzyw, wmieszać, tak by
pesto dokładnie pokryło wszystkie warzywa oraz makaron.
Całość przesypać do naczynia żaroodpornego. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 185oC, na
około 40 - 45 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale być chrupiące.
Podczas pieczenia warzywa wymieszać dwa razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz