Składniki:
- 500 g kalafiora
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 6 - 8 rzodkiewek (około 150 g)
- 2 - 3 ogórki gruntowe (około 250 g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
Sos jogurtowy:
- 140 g jogurtu naturalnego typ grecki
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
-1/2 łyżeczki miodu
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól, pieprz do smaku
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić do
lodówki na czas przygotowywana sałatki.
Kalafior umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić na
osoloną, wrzącą wodę i gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Ogórki i rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miski,
dodać posiekaną natkę pietruszki oraz miętę, doprawić solą i pieprzem,
wymieszać. Przed podaniem polać sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz