Składniki na spód:
- 160 g maślanych herbatników
- 80 g stopionego masła
Składniki na mus
wiśniowy:
- 900 g wydrylowanych wiśni
- 180 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na
sernik:
- 800 g twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego
- 22 g żelatyny +60 ml wody
- 3 białka
- 180 g cukru
- 60 ml wody
- 1/2 porcji musu wiśniowego
Składniki na
galaretkę wiśniową:
- 1/2 porcji musu wiśniowego
- 12 g żelatyny
Wykonanie spodu:
Ciastka bardzo drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać do
otrzymania masy, o konsystencji mokrego piasku. Formę, o średnicy 24 cm,
wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową,
równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Wykonanie musu
wiśniowego:
Wiśnie razem z cukrem umieścić w rondelki, wymieszać i
zagotować. Gotować 10 minut na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia i zmiksować za
pomocą blendera na gładki mus.
Wykonanie sernika:
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Przygotować bezę włoską. Białka umieścić w misie miksera.
Obok przygotować 30 g cukru. Wodę i 150 g cukru umieścić w niewielkim rondelku,
wymieszać i zagotować. W rondelku umieścić termometr cukierniczy. Syrop
gotować, na średniej mocy palnika, aż osiągnie temperaturę 118oC, pamiętając
by go nie mieszać. Gdy syrop uzyska temperaturę 100oC, należy zacząć
ubijać białka, tak jak na zwykłą bezę. Gdy piana będzie sztywna, zacząć
wsypywać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Po osiągnięciu przez syrop 118oC natychmiast
ściągnąć go z ognia. Obroty miksera zwiększyć na maksymalne i bardzo powoli,
cienką strużką, wlewać gorący syrop do piany z białek, cały czas ubijać. Po
wlaniu całego syropu, miksowanie kontynuować przez 6 - 8 minut, do całkowitego
ostudzenia. Gotowa beza powinna być bardzo sztywna, gęsta i lśniąca.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do 1/2 porcji gorącego musu
wiśniowego, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści, przestudzić.. Do przestudzonego
musu dodać łyżkę masy serowej, wymieszać. Następnie dodać dwie kolejne łyżki i
dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mus wlać do masy serowej i zmiksować.
Jeżeli mamy mikser planetarny, żelatynę warto przygotować podczas miksowania i
chłodzenia bezy włoskiej.
Do gotowej bezy włoskiej dodać 4 - 5 łyżek masy serowej,
delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną bezę dodać do masy serowej, wymieszać do
połączenia składników.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy i
odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Wykonanie
galaretki wiśniowej:
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Żelatynę podgrzewać na małym ogniu, do jej całkowitego rozpuszczenia, cały czas
mieszając. Rozpuszczoną żelatynę
połączyć z pozostałym musem wiśniowym, dokładnie wymieszać i przestudzić.
Schłodzoną galaretkę przelać na stężały sernik i włożyć do lodówki na kilka godzin, do
stężenia.
Wspaniały sernik! Ja najbardziej lubię na zimno, ale rzadko robię bo w domu wolą pieczony :)
OdpowiedzUsuńjaki kolor, pycha:)
OdpowiedzUsuń