Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wina
- 650 - 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 300 g bobu
- pesto pietruszkowo - melisowe
- sól, pieprz do smaku
Składniki na
pesto:
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 1/5 szklanki świeżych liści melisy
- 15 g blanszowanych migdałów
- 60 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Bób wrzucić na gotującą się wodę i gotować 5 minut. W
osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób
przecedzić i wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić i obrać ze
skórki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej,
dodać cebulę. Smażyć 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wsypać ryż,
wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy
ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół
szklanki bulionu, wymieszać. Kolejną porcję bulionu wlać, gdy pierwsza się
wchłonie, pamiętając o częstym mieszaniu. Po około 18 - 22 minutach, gdy ryż będzie miał kremową konsystencję, zdjąć
z ognia, dodać pesto pietruszkowe oraz bób, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz