wtorek, 17 lipca 2018

Pietruszkowo - melisowe risotto z bobem





Składniki:

- 200 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wina
- 650 - 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 300 g bobu
- pesto pietruszkowo - melisowe
- sól, pieprz do smaku


Składniki na pesto:

- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 1/5 szklanki świeżych liści melisy
- 15 g blanszowanych migdałów
- 60 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz


Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować.  Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Bób wrzucić na gotującą się wodę i gotować 5 minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób przecedzić i wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić i obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Smażyć 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wsypać ryż, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu, wymieszać. Kolejną porcję bulionu wlać, gdy pierwsza się wchłonie, pamiętając o częstym mieszaniu. Po około 18 - 22 minutach,  gdy ryż będzie miał kremową konsystencję, zdjąć z ognia, dodać pesto pietruszkowe oraz bób, wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz