Składniki na
ciasto:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 190 g mąki
- 4 duże jajka
- szczypta soli
Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę
i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta i szklista masa. Ciasto powinno
odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie
miksując po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego,
posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę, wyłożoną papierem do
pieczenia, wyciskać niewielkie porcje
ciasta.
Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30
minut.
Składniki na budyń
porzeczkowy:
- 300 g czerwonej porzeczki
- 110 g cukru
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 8 g żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na 10 minut
do napęcznienia.
Czerwoną porzeczkę oraz 50 g cukru umieścić w rondelku.
Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się
pestek.
W garnku zagotować mleko ze śmietanką. Po zagotowaniu, zdjąć
natychmiast z palnika. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na jasną i puszystą
masę. Dodać obie mąki, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Do masy jajecznej
stopniowo wlewać gorące mleko, cały czas mieszając. Następnie dodać puree z
czerwonej porzeczki. Ponownie postawić na palnik, zagotować, cały czas
mieszając. Gotować około 1 - 2 minut, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z palnika,
dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Budyń
przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchnię kremu. Odstawić do
ostudzenia.
Wykonanie:
Wystudzone ptysie przekroić na dwie części. Krem porzeczkowy przełożyć do
rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Krem wycisnąć na dolną część
ptysia, następnie przykryć górną częścią.
wyglądają przeuroczo :) chętnie zjadłabym kilka w ogrodzie przy dobrej książce :)
OdpowiedzUsuń