Składniki na 14 -
16 babeczek:
- 6 białek
- 150 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 1/5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na
włoską bezę:
- 2 białka
- 150 g cukru
- 30 ml wody
Dodatkowo:
- czarny barwnik spożywczy
Wykonanie
babeczek:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę wymieszać z 65 g cukru, przesiać.
Białka lekko spienić. Dodać sól i sok z cytryny. Ubijać
białka przez około 2 - 2,5 minuty, do
uzyskania prawie sztywnej piany. Dalej ubijać białka na najniższych obrotach,
stopniowo dodając pozostały cukier. Następnie zwiększyć obroty miksera i ubijać
do momentu aż powstanie sztywna piana (ale nie tak gęsta i sztywna jak przy
bezach).
Do powstałej masy białkowej, w 5 turach, dodawać mąkę
wymieszaną z cukrem. Delikatnie wymieszać szpatułką, po każdym dodaniu, tylko
do połączenia składników.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę
napełnić ciastem do 4/5 wysokości. Piec
przez 10 - 12 minut w temperaturze 180oC. Babeczki podczas pieczenia
wyrosną, po czym lekko opadną.
Wykonanie bezy i
babeczek:
Przygotować bezę włoską. Białka umieścić w misie miksera.
Obok przygotować 20 g cukru. Wodę i 130 g cukru umieścić w niewielkim rondelku,
wymieszać i zagotować. W rondelku umieścić termometr cukierniczy. Syrop gotować,
na średniej mocy palnika, aż osiągnie temperaturę 118oC, pamiętając
by go nie mieszać. Gdy syrop uzyska temperaturę 100oC, należy zacząć
ubijać białka tak, jak na zwykłą bezę.
Gdy piana będzie sztywna, zacząć wsypywać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Po osiągnięciu przez syrop 118oC natychmiast
ściągnąć go z ognia. Obroty miksera zwiększyć na maksymalne i bardzo powoli,
cienką strużką, wlewać gorący syrop do piany z białek, cały czas ubijać. Po
wlaniu całego syropu, miksowanie kontynuować jeszcze przez 6 - 8 minut, do
całkowitego ostudzenia. Gotowa beza powinna być bardzo sztywna, gęsta i
lśniąca.
Odłożyć łyżkę bezy, dodać do niej odrobinę czarnego
barwnika, wymieszać. Pozostałą bezę przełożyć do worka cukierniczego
zakończonego okrągłą tylką i wycisnąć na babeczki w formie duszków. Z czarnej
bezy zrobić oczy.
Świetne!!! Zapraszam do udziału w akcji https://www.facebook.com/events/512132555970328/
OdpowiedzUsuń