niedziela, 28 października 2018

Babeczki Duszki





Składniki na 14 - 16 babeczek:

- 6 białek
- 150 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 1/5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny


Składniki na włoską bezę:

- 2 białka
- 150 g cukru
- 30 ml wody


Dodatkowo:

- czarny barwnik spożywczy


Wykonanie babeczek:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z 65 g cukru, przesiać.
Białka lekko spienić. Dodać sól i sok z cytryny. Ubijać białka przez  około 2 - 2,5 minuty, do uzyskania prawie sztywnej piany. Dalej ubijać białka na najniższych obrotach, stopniowo dodając pozostały cukier. Następnie zwiększyć obroty miksera i ubijać do momentu aż powstanie sztywna piana (ale nie tak gęsta i sztywna jak przy bezach).
Do powstałej masy białkowej, w 5 turach, dodawać mąkę wymieszaną z cukrem. Delikatnie wymieszać szpatułką, po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 4/5 wysokości.  Piec przez 10 - 12 minut w temperaturze 180oC. Babeczki podczas pieczenia wyrosną, po czym lekko opadną.


Wykonanie bezy i babeczek:

Przygotować bezę włoską. Białka umieścić w misie miksera. Obok przygotować 20 g cukru. Wodę i 130 g cukru umieścić w niewielkim rondelku, wymieszać i zagotować. W rondelku umieścić termometr cukierniczy. Syrop gotować, na średniej mocy palnika, aż osiągnie temperaturę 118oC, pamiętając by go nie mieszać. Gdy syrop uzyska temperaturę 100oC, należy zacząć ubijać białka  tak, jak na zwykłą bezę. Gdy piana będzie sztywna, zacząć wsypywać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Po osiągnięciu przez syrop 118oC natychmiast ściągnąć go z ognia. Obroty miksera zwiększyć na maksymalne i bardzo powoli, cienką strużką, wlewać gorący syrop do piany z białek, cały czas ubijać. Po wlaniu całego syropu, miksowanie kontynuować jeszcze przez 6 - 8 minut, do całkowitego ostudzenia. Gotowa beza powinna być bardzo sztywna, gęsta i lśniąca.
Odłożyć łyżkę bezy, dodać do niej odrobinę czarnego barwnika, wymieszać. Pozostałą bezę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką i wycisnąć na babeczki w formie duszków. Z czarnej bezy zrobić oczy.



1 komentarz:

  1. Świetne!!! Zapraszam do udziału w akcji https://www.facebook.com/events/512132555970328/

    OdpowiedzUsuń