Składniki:
- 130 g kaszy jaglanej
- 340 ml mleka
- 2 jajka
- laska wanilii
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
Dodatkowo:
- 2 nektarynki
- 10 śliwek
- 100 g borówek
Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod
bieżącą wodą. Przesypać do naczynia żaroodpornego o rozmiarach 30 x 20 cm.
Nektarynki i śliwki pokroić w grubą kostkę.
Mleko zmiksować z jajkami, miodem i kardamonem. Laskę
wanilii przekroić na pół. Za pomocą noża wyskrobać ziarenka wanilii. Dodać je
do mleka, wymieszać. Mlekiem zalać kaszę
jaglaną. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec
50 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz