niedziela, 21 października 2018

Zapiekana kasza jaglana z owocami





Składniki:

- 130 g kaszy jaglanej
- 340 ml mleka
- 2 jajka
- laska wanilii
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu


Dodatkowo:

- 2 nektarynki
- 10 śliwek
- 100 g borówek


Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Przesypać do naczynia żaroodpornego  o rozmiarach 30 x 20 cm.
Nektarynki i śliwki pokroić w grubą kostkę.
Mleko zmiksować z jajkami, miodem i kardamonem. Laskę wanilii przekroić na pół. Za pomocą noża wyskrobać ziarenka wanilii. Dodać je do mleka, wymieszać. Mlekiem zalać  kaszę jaglaną. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać płatkami  migdałowymi.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 50 minut.

Podawać z jogurtem naturalnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz