poniedziałek, 29 października 2018

Dyniowe muffinki z orzechami laskowymi





Składniki:

- 140 g mąki
- 50 g kaszy manny
- 200 g puree z dyni
- 120 ml oleju rzepakowego
-100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 130 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki sody
- 80 g blanszowanych orzechów laskowych


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy laskowe grubo posiekać.
W jednej misce wymieszać składniki  suche: mąkę,  kaszę mannę, cukier trzcinowy, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia  oraz sodę. W drugiej składniki płynne: olej, jogurt naturalny oraz jajka.
Zawartość obu naczyń połączyć i mieszać do połączenia się składników.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 175oC około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz