czwartek, 4 października 2018

Migdałowe galette z nektarynkami i śliwkami





Składniki na ciasto:

- 170 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g drobnego cukru
- 110 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli


Dodatkowo:

- 2 i 1/2 nektarynki
- 6 śliwek
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- jajko roztrzepane z łyżką mleka


Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem i solą. Dodać żółtko oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Przygotować konfiturę. Jedną nektarynkę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Razem z sokiem z cytryny oraz cukrem trzcinowym umieścić w niewielkim rondelku. Postawić na niewielkim ogniu i gotować  około 5 - 8 minut. Sok powinien odparować, a konfitura zagęści się. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie zblendować na gładko.

Pozostałe nektarynki oraz śliwki pokroić w plasterki.

Papier do pieczenia przyciąć do rozmiaru blachy do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, na grubość 3 - 4 mm, na kształt koła. By ciasto nie przyklejało się do wałka, oprószyć je delikatnie mąką lub wałkować przez folię spożywczą.

Środek tarty oprószyć mielonymi migdałami, pozostawiając 3 - 4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na migdałach ułożyć nektarynki oraz śliwki. Brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając. A następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 200oC, przez 35 - 40 minut, do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem owoce w  tarcie posmarować konfiturą nektarynkową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz