Składniki na
ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g drobnego cukru
- 110 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 i 1/2 nektarynki
- 6 śliwek
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem i solą.
Dodać żółtko oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto. Uformować
kulkę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez pół
godziny.
Przygotować konfiturę. Jedną nektarynkę obrać ze skórki i
pokroić w kostkę. Razem z sokiem z cytryny oraz cukrem trzcinowym umieścić w
niewielkim rondelku. Postawić na niewielkim ogniu i gotować około 5 - 8 minut. Sok powinien odparować, a
konfitura zagęści się. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie zblendować na
gładko.
Pozostałe nektarynki oraz śliwki pokroić w plasterki.
Papier do pieczenia przyciąć do rozmiaru blachy do
pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, na grubość 3
- 4 mm, na kształt koła. By ciasto nie przyklejało się do wałka, oprószyć je delikatnie
mąką lub wałkować przez folię spożywczą.
Środek tarty oprószyć mielonymi migdałami, pozostawiając 3 -
4 cm wolnego ciasta od brzegu. Na migdałach ułożyć nektarynki oraz śliwki. Brzegi
ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając. A następnie posmarować jajkiem
roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200oC, przez 35 - 40 minut,
do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem owoce w tarcie posmarować konfiturą nektarynkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz