Składniki:
- 300 g borowików
- 2 ząbki czosnku
- 180 ml śmietanki 30%
- 60 ml białego, wytrawnego wina
- 10 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 250 g makaronu
Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Czosnek bardzo drobno
posiekać.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojone grzyby, czosnek
oraz gałązki tymianku. Całość smażyć kilka minut, aż grzyby nabiorą ładnego
złoto - brązowego koloru. Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu . Dodać
śmietankę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po zagotowani zdjąć z ognia, wyjąć gałązki tymianku, dodać
parmezan, wymieszać.
W między czasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Przecedzony, gorący makaron dodać do sosu grzybowego, delikatnie
wymieszać, od razu podawać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz