czwartek, 25 października 2018

Makaron w sosie borowikowym






Składniki:

- 300 g borowików
- 2 ząbki czosnku
- 180 ml śmietanki 30%
- 60 ml białego, wytrawnego wina
- 10 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 250 g makaronu


Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Czosnek bardzo drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojone grzyby, czosnek oraz gałązki tymianku. Całość smażyć kilka minut, aż grzyby nabiorą ładnego złoto - brązowego koloru. Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu . Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po zagotowani  zdjąć z ognia, wyjąć gałązki tymianku, dodać parmezan, wymieszać.
W między czasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzony, gorący makaron dodać do sosu grzybowego, delikatnie wymieszać, od razu podawać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz