Składniki na
placuszki (10 - 14 sztuk):
- 600 g ziemniaków
- 120 g fasolki szparagowej
-1 żółta cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czosnku
- olej rzepakowy
Składniki na dip:
- 2 ogórki gruntowe
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Fasolkę szparagową bardzo drobno pokroić. Ziemniaki i cebulę
obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na 2 - 3 minuty.
Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody.
Piekarnik rozgrzać do 200oC.
Fasolkę oraz ziemniaki wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami.
Za pomocą łyżki, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formować placuszki. Powierzchnię placków
skropić odrobiną oleju.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec około 30 - 35 minut, na złoty kolor.
Przygotować dip. Ogórki obrać ze skórki, usunąć gniazda
nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ogórki odcisnąć z
nadmiaru wody. Razem z czosnkiem, natką pietruszki, oliwą oraz octem dodać do
jogurtu, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Upieczone placuszki podawać z dipem jogurtowo - ogórkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz