wtorek, 23 października 2018

Dżem dyniowo - pomarańczowy z wanilią




Składniki:

- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w niewielką kostkę
- 5 dużych, słodkich  pomarańczy
- 200 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 laski wanilii


Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
Pomarańcze dokładnie umyć, obrać ze skórki wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować, czyli wyciąć wszystkie  cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu, wycisnąć sok.
Pomarańcze drobno pokroić i razem z sokiem z cytryny dodać do dyni. Laski wanilii przekroić na pół, dodać do dyni.
Całość zagotować i gotować bez przykrycia, tak długo aż większość płynu odparuje, a dżem stanie się gęsty. Wyjąć laski wanilii.
Jeżeli chcemy uzyskać gładki dżem należy go zmiksować za pomocą blendera.
Dżem przełożyć do słoików. Słoiczki włożyć do garnka z wodą i pasteryzować 15 minut, od momentu zagotowania się wody.
Po tym czasie słoiki wyjąć z wody, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.  

1 komentarz: