Składniki:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w niewielką kostkę
- 5 dużych, słodkich pomarańczy
- 200 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 laski wanilii
Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na
godzinę.
Pomarańcze dokładnie umyć, obrać ze skórki wraz z albedo
(biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować, czyli
wyciąć wszystkie cząstki pomarańczy
znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po
filetowaniu, wycisnąć sok.
Pomarańcze drobno pokroić i razem z sokiem z cytryny dodać
do dyni. Laski wanilii przekroić na pół, dodać do dyni.
Całość zagotować i gotować bez przykrycia, tak długo aż
większość płynu odparuje, a dżem stanie się gęsty. Wyjąć laski wanilii.
Jeżeli chcemy uzyskać gładki dżem należy go zmiksować za pomocą blendera.
Jeżeli chcemy uzyskać gładki dżem należy go zmiksować za pomocą blendera.
Dżem przełożyć do słoików. Słoiczki włożyć do garnka z wodą
i pasteryzować 15 minut, od momentu zagotowania się wody.
Po tym czasie słoiki wyjąć z wody, odwrócić do góry dnem i
zostawić do wystudzenia.
takiego dżemu jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń