sobota, 6 października 2018

Koktajl jaglany z pieczonymi śliwkami






Składniki:

- 50 g kaszy jaglanej
- 30 g daktyli
- 800 - 1000 ml mleka
- 400 g śliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cynamonu


Śliwki umyć, usunąć pestki. Następnie przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, skropić octem balsamicznym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 - 25 minut. Gotowe śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do niewielkiego rondelka wlać 500 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu około 15 - 18 minut, do miękkości. Przestudzić.
Kaszę jaglaną razem z upieczonymi śliwkami, cynamonem i pozostałym mlekiem umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko. Ilość użytego mleka zależy od tego czy chcemy uzyskać bardziej lub mniej gęsty koktajl.
Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz