środa, 24 października 2018

Kruche ciasteczka z dżemem dyniowo - pomarańczowym





Składniki:

- 300 g mąki
- 60 g drobnego cukru
- 120 g masła
- 40 g smalcu
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli

Dodatkowo:


Mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone na małe kawałki masło oraz smalec, krótko wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować,  między dwoma kawałkami foli spożywczej, na grubość około 3 - 4 milimetrów. Za pomocą foremki wykrawać  ciasteczka w kształcie dyni. Na połowie ciasteczek ułożyć odrobinę dżemu dyniowo - pomarańczowego. Na wierzch ułożyć pozostałe ciasteczka. Brzegi ciasteczek dokładnie docisnąć do siebie za pomocą wykałaczki lub widelca. Za pomocą noża wyciąć oczy i buzię.
Ciasteczka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez 20 - 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz