Składniki:
- 300 g mąki
- 60 g drobnego cukru
- 120 g masła
- 40 g smalcu
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Dodatkowo:
Mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone na
małe kawałki masło oraz smalec, krótko wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone
ciasto rozwałkować, między dwoma
kawałkami foli spożywczej, na grubość około 3 - 4 milimetrów. Za pomocą foremki
wykrawać ciasteczka w kształcie dyni. Na
połowie ciasteczek ułożyć odrobinę dżemu dyniowo - pomarańczowego. Na wierzch
ułożyć pozostałe ciasteczka. Brzegi ciasteczek dokładnie docisnąć do siebie za
pomocą wykałaczki lub widelca. Za pomocą noża wyciąć oczy i buzię.
Ciasteczka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez 20 - 25
minut, do zarumienienia. Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz