sobota, 31 października 2015

Kruche ciasteczka na Halloween





Składniki:

- 290 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli


Dodatkowo:

-konfitura lub dżem malinowy


Mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone na małe kawałki masło, krótko wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować,  między dwoma kawałkami foli spożywczej, na grubość około 3 - 4 milimetrów. Za pomocą foremki wykrawać  ciasteczka w kształcie trumny. Na połowie ciasteczek ułożyć dżem malinowy. Na wierzch ułożyć pozostałe ciasteczka. Brzegi ciasteczek dokładnie docisnąć do siebie za pomocą wykałaczki lub widelca. Wierzch ciasteczek delikatnie nacinamy nożem.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 25 - 20 minut, do zarumienienia brzegów. Ostudzić na kratce.

Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz