Składniki na
babeczki (16 babeczek):
- 180 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 100 g zmielonych blanszowanych migdałów
- 120 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z
cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym
dodaniu zmiksować na gładką masę. Wlać ekstrakt z migdałów, wymieszać. Dodać
mąkę oraz zmielone migdały, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia
składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę
wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 165oC przez 20 - 25 minut, do
tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 100 g mielonych blanszowanych migdałów
Śmietankę podgrzać w niewielkim rondelku, zdjąć z ognia i
dodać połamaną białą czekoladę. Odstawić na dwie minuty, następnie wymieszać,
do rozpuszczenia się czekolady. Śmietankę
włożyć do lodówki do schłodzenia, na kilka godzin.
Schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone umieścić w misie
miksera i ubijać tak długo, aż powstanie gęsty krem. Dodać mielone migdały,
delikatnie wymieszać.
Oczy mumii:
- 1 kostka białej czekolady
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Deskę do krojenia wyłożyć folią spożywczą. Z
białej czekolady, za pomocą wykałaczki, zrobić
na foli spożywczej małe kropeczki. Na nich, z ciemnej czekolady, zrobić
większe kropki. Gotowe oczy włożyć do lodówki, do stężenia czekolady.
Wykonanie mumii:
Wierzch babeczek posmarować kremem, ułożyć na nim oczy
mumii. Pozostałą masę włożyć do rękawa cukierniczego zakończonego wąską, płaską
tylką i wyciskać cienkie paseczki.
Gotowe babeczki przechowywać w lodówce.
Urocze są te mumie, chętnie bym je schrupała ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)