środa, 28 października 2015

Migdałowe mumie





Składniki na babeczki  (16 babeczek):

- 180 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 100 g zmielonych blanszowanych migdałów
- 120 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym dodaniu zmiksować na gładką masę. Wlać ekstrakt z migdałów, wymieszać. Dodać mąkę oraz zmielone migdały, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 165oC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.


Składniki na krem:

- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 100 g mielonych blanszowanych migdałów

Śmietankę podgrzać w niewielkim rondelku, zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Odstawić na dwie minuty, następnie wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady.  Śmietankę włożyć do lodówki do schłodzenia, na kilka godzin.
Schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubijać tak długo, aż powstanie gęsty krem. Dodać mielone migdały, delikatnie wymieszać.


Oczy mumii:

- 1 kostka białej czekolady
- 2 kostki gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  Deskę do krojenia wyłożyć folią spożywczą. Z białej czekolady, za pomocą wykałaczki, zrobić  na foli spożywczej małe kropeczki. Na nich, z ciemnej czekolady, zrobić większe kropki. Gotowe oczy włożyć do lodówki, do stężenia czekolady.


Wykonanie mumii:

Wierzch babeczek posmarować kremem, ułożyć na nim oczy mumii. Pozostałą masę włożyć do rękawa cukierniczego zakończonego wąską, płaską tylką i wyciskać cienkie paseczki.

Gotowe babeczki przechowywać w lodówce.

1 komentarz:

  1. Urocze są te mumie, chętnie bym je schrupała ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń