poniedziałek, 12 października 2015

Tarta z gorgonzolą, pomidorami i bakłażanem



Składniki na ciasto:

- 180 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej razowej
- 1 żółtko
- 130 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 - 2 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki na kruchy spód  szybko zagnieść. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche dodajemy 1 - 2 łyżki zimnej wody.  Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na farsz:

- 200 g gorgonzoli
- 200 g sera ricotta
- 4 łyżki posiekanych ziół (tymianek, bazylia, majeranek)
- 2 pomidory
- 1 bakłażan
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól, pieprz

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Masło roztopić na patelni, wrzucić cebulę, posolić i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.  Po tym czasie zmniejszyć ogień na minimalny, wsypać brązowy cukier, wymieszać.  Cebulę dusić około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać i osuszyć za pomocą papierowych ręczników z nadmiaru wody.
Pomidory pokroić w plasterki.
Ser ricotta wymieszać  z ziołami, doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 4 - 5 mm na kształt koła. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Spód tarty posmarować serkiem ricotta z ziołami, pozostawiając 4 - 5 cm wolnego ciasta od brzegu. Na serku z ziołami rozłożyć połowę gorgonzoli. Na wierzchu wyłożyć na przemian plasterki pomidora i bakłażana tak by zachodziły na siebie, w okręgach zaczynając od zewnętrznego, a kończąc na środku.
Na wierzchu rozłożyć pozostały ser gorgonzola.  Ciasto zwinąć po bokach tarty i posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 195oC przez 35 - 40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz