Składniki na
ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej razowej
- 1 żółtko
- 130 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 - 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Jeżeli ciasto jest zbyt
kruche dodajemy 1 - 2 łyżki zimnej wody.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i
schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na
farsz:
- 200 g gorgonzoli
- 200 g sera ricotta
- 4 łyżki posiekanych
ziół (tymianek, bazylia, majeranek)
- 2 pomidory
- 1 bakłażan
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Masło roztopić na patelni,
wrzucić cebulę, posolić i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć ogień na minimalny,
wsypać brązowy cukier, wymieszać. Cebulę
dusić około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plasterki, posolić i
odstawić na 20 minut. Następnie opłukać i osuszyć za pomocą papierowych
ręczników z nadmiaru wody.
Pomidory pokroić w plasterki.
Ser ricotta wymieszać
z ziołami, doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 - 5 mm na kształt koła.
Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Spód tarty posmarować serkiem ricotta z ziołami,
pozostawiając 4 - 5 cm wolnego ciasta od brzegu. Na serku z ziołami rozłożyć
połowę gorgonzoli. Na wierzchu wyłożyć na przemian plasterki pomidora i
bakłażana tak by zachodziły na siebie, w okręgach zaczynając od zewnętrznego, a
kończąc na środku.
Na wierzchu rozłożyć pozostały ser gorgonzola. Ciasto zwinąć po bokach tarty i posmarować
roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 195oC przez 35 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz