Składniki na
kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych Halina
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- 45 g masła
Składniki na
babeczki ( 14 - 16 sztuk):
- 70 g płatków jęczmiennych błyskawicznych Halina
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 160 g mąki
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 owoc kaki
Wykonanie
kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do miski i wyrobić
między palcami. Gotowa kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Wykonanie babeczek:
Kaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać z sodą i
proszkiem do pieczenia. Płatki jęczmienne wymieszać z jogurtem i odłożyć na 15
minut. Po tym czasie do jogurtu dodać jajka, olej i cukier, zmiksować. Dodać
przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę na muffinki
wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wlać po łyżce ciasta. Do pozostałej
części wsypać pokrojony owoc kaki, delikatnie wymieszać. Tak przygotowanym ciastem uzupełnić papilotki
do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 185oC przez
około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz