niedziela, 18 października 2015

Muffinki z płatkami jęczmiennymi i kaki




Składniki na kruszonkę:

- 2 łyżki masła
- 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych Halina
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- 45 g masła


Składniki na babeczki ( 14 - 16 sztuk):

- 70 g płatków jęczmiennych błyskawicznych Halina
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 160 g mąki
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 owoc kaki


Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do miski i wyrobić między palcami. Gotowa kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. 


Wykonanie babeczek:


Kaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Płatki jęczmienne wymieszać z jogurtem i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie do jogurtu dodać jajka, olej i cukier, zmiksować. Dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wlać po łyżce ciasta. Do pozostałej części wsypać pokrojony owoc kaki, delikatnie wymieszać.  Tak przygotowanym ciastem uzupełnić papilotki do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 185oC przez około 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz