Składniki:
- 380 g maki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka starta z jednej cytryny
- szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą. Masło, cukier i cukier waniliowy
utrzeć na jasną i gładką masę. Dodać
jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, zmiksować na gładką masę. Z ciasta uformować
kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm,
delikatnie podsypując mąką. Za pomocą foremki wycinać ciasteczka w kształcie
dyni. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 185oC przez około 12 - 14 minut, do zarumienienia
brzegów. Wystudzić na kratce.
Dynie można ozdobić lukrem królewskim.
Pomysłowe i bardzo ładnie wykonane
OdpowiedzUsuńbardzo urocze ! idealne na Halloween :)
OdpowiedzUsuń