sobota, 31 października 2015

Ciasteczka dynie




Składniki:

- 380 g maki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka starta z jednej cytryny
- szczypta soli

Mąkę wymieszać z solą. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć  na jasną i gładką masę. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, zmiksować na gładką masę. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Za pomocą foremki wycinać ciasteczka w kształcie dyni. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 185oC przez około 12 - 14 minut, do zarumienienia brzegów. Wystudzić na kratce.

Dynie można ozdobić lukrem królewskim.




2 komentarze: