Składniki na dżem jagodowy:
- 280 g borówki amerykańskiej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Borówki umyć, wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami,
zagotować. Gotować na małym ogniu tak
długo aż zgęstnieje.
Składniki na
babeczki:
- 180 g mąki
- 160 g masła
- 90 g cukru
- 4 łyżki dżemu jagodowego
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać. Masło
utrzeć z cukrem, na puszystą i jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim, po
każdym dodaniu dokładnie miksując. Jogurt wymieszać z dżemem jagodowym, dodać
do masy maślanej, zmiksować. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać tylko
do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą
papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Składniki na krem
jagodowy:
- 230 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 180 g cukru
- 3 białka
- szczypta soli
- dżem jagodowy
Masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Białka razem z solą i cukrem umieścić w misie miksera. Misę
ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać białka tak długo aż
cukier całkowicie się rozpuści. Należy uważać by misa z białkami mocno się nie
nagrzała. Jeżeli tak się stanie, należy odstawić misę do lekkiego
przestudzenia.
Gdy cukier się rozpuści misę zdjąć z kąpieli wodnej.
Następnie białka ubijać mikserem przez około 10 minut, aż powstanie sztywna i
gęsta masa.
Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą.
Stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku, cały czas mieszając. Po pewnym
czasie masa zacznie robić się rzadka i będzie wyglądać na zwarzoną. Nie należy
się tym martwić i nadal ją miksować. Po kilku minutach masa na nowo zacznie
gęstnieć. Gotowy krem będzie gęsty i będzie charakterystycznie
"mlaskać". Do gotowego kremu dodać pozostały dżem jagodowy,
zmiksować.
Krem jagodowy przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować
babeczki. Ozdobić borówkami i świeżą miętą.
Śliczne!
OdpowiedzUsuń