Składniki na salsę:
- 2 pomidory
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 seler
- 1 batat
- duża garść bazylii i mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na
naleśniki:
- 200 g kaszy gryczanej Halina
- 1 szklanka jogurty naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól
Wykonanie salsy:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć paprykę, skórą do góry oraz pokrojone w
ćwiartki pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec
20 - 25 minut. Upieczoną paprykę zawinąć w folię aluminiową, pozostawić do
ostygnięcia. Z ostudzonej papryki usunąć skórkę, razem z pomidorami pokroić w
kostkę. Bataty i seler obrać ze skórki, pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć
solą i pieprzem. Bataty i seler rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 - 25
minut.
Oliwę z oliwek, pastę tahini, ocet balsamiczny, sok z
cytryny i miód dokładnie zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną bazylię
i miętę, doprawić pieprzem, wymieszać.
Wszystkie składniki salsy delikatnie ze sobą wymieszać.
Wykonanie
naleśników:
Kaszę gryczaną zalać wodą, dodać sok z cytryny, wymieszać i
odstawić na noc. Kaszę odcedzić. Razem z jajkami i jogurtem zblendować na
gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto wylewać małymi porcjami na rozgrzaną
patelnię i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Gotowe naleśniki podawać z salsą.
świetne naleśniki!
OdpowiedzUsuń