Składniki:
- 350 g makaronu
- 200 g puree z dyni
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 duży batat
- 2 awokado
- 100 g sera gorgonzola
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki szałwii
- 20 g pestek z dyni
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
rzepakowego
- sól, pieprz
- odrobina wody z ugotowanego makaronu
Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na
małym ogniu przez kilka minut, uważając by ich nie przepalić.
Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem,
posypać czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Bataty
rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
Masło rozpuścić na patelni, dodać puree z dyni i śmietankę,
wymieszać. Gdy się zagotują,
doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować,
aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie
mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną
gorgonzolę i delikatnie wymieszać.
Do niedużej miseczki wlać około szklanki wody, dodać sok z
cytryny, wymieszać. Awokado obrać, pokroić na niewielką kostkę. Pokrojone
awokado zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną, odcedzić.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron
dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w
której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie
wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz