Składniki na spód
i kruszonkę:
- 120 g płatków owsianych zwykłych Halina
- 170 g mąki
- 60 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 100 g marchewki
- 100 g cukinii
- 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 50 g jagód goji
- 40 g wiórek kokosowych
- 40 g mielonego lnu
- 20 g płatków migdałowych
Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie
składniki na spód umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę.
1/3 część masy owsianej odłożyć. Formę o średnicy 26 centymetrów wyłożyć
papierem do pieczenia. Przełożyć na nią pozostałą część masy i dokładnie
docisnąć i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec
przez 20 minut.
Składniki na
sernik:
- 500 g twarogu dwukrotnie mielonego
- 250 g puree z dyni
- 170 g cukru trzcinowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka, żółtka, śmietankę i puree z dyni wymieszać. Razem z pozostałymi
składnikami dodać do sera i krótko zmiksować. Masę serową przelać na
podpieczony spód, posypać odłożoną kruszonką. Sernik włożyć do piekarnika
nagrzanego do 170oC i od razu obniżyć temperaturę do 150oC.
Piec około 80 - 90 minut. Wyjąć i przestudzić.
Cudowny serniczek, bardzo mi się podoba ten spód :-)
OdpowiedzUsuńogólnie lubię serniki bez spodów, ale ten muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie :-)
Ciekawy przepis, wart wypróbowania. Polecam.
OdpowiedzUsuń