Składniki na
sałatkę:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej Halina
- 2 i 1/2 szklanki czerwonych winogron
- 2 garście roszpunki
- 1 batat
- 3/4 szklanki orzechów
- 130 g sera gorgonzola
- sól, pieprz
- odrobina oleju rzepakowego
Składniki na sos:
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- sól, pieprz
Batata obrać, pokroić w kostkę, skropić olejem, posypać solą
i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do
200oC.
Winogrona umyć, skropić olejem, oprószyć solą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220oC
przez 15 minut.
Orzechy włoskie grubo posiekać, a ser pleśniowy rozdrobnić.
Miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek i czosnek dokładnie
zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sałatkę wrzucić do miski, dodać sos i
delikatnie wymieszać.
Brzmi apetycznie i bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOjacie, wygląda rewelacyjnie i smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)