środa, 28 października 2015

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pieczonymi winogronami, batatami, gorgonzolą i orzechami włoskimi




Składniki na sałatkę:

- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej Halina
- 2 i 1/2 szklanki czerwonych winogron
- 2 garście roszpunki
- 1 batat
- 3/4 szklanki orzechów
- 130 g sera gorgonzola
- sól, pieprz
- odrobina oleju rzepakowego


Składniki na sos:

- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- sól, pieprz

Batata obrać, pokroić w kostkę, skropić olejem, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec  przez 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Winogrona umyć, skropić olejem, oprószyć  solą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220oC przez 15 minut.
Orzechy włoskie grubo posiekać, a ser pleśniowy rozdrobnić.
Miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek i czosnek dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na sałatkę wrzucić do miski, dodać sos i delikatnie wymieszać.





2 komentarze:

  1. Brzmi apetycznie i bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojacie, wygląda rewelacyjnie i smakowicie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń