Składniki:
- 290 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
-konfitura lub dżem malinowy
Mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone na
małe kawałki masło, krótko wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć
w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto
rozwałkować, między dwoma kawałkami foli
spożywczej, na grubość około 3 - 4 milimetrów. Za pomocą foremki wykrawać ciasteczka w kształcie trumny. Na połowie ciasteczek
ułożyć dżem malinowy. Na wierzch ułożyć pozostałe ciasteczka. Brzegi ciasteczek
dokładnie docisnąć do siebie za pomocą wykałaczki lub widelca. Wierzch
ciasteczek delikatnie nacinamy nożem.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20 - 25 minut,
do zarumienienia brzegów. Ostudzić na kratce.
Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz