sobota, 17 października 2015

Sernik dyniowy na owsianym spodzie



Składniki na spód i kruszonkę:

- 120 g płatków owsianych zwykłych Halina
- 170 g mąki
- 60 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 100 g marchewki
- 100 g cukinii
- 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 50 g jagód goji
- 40 g wiórek kokosowych
- 40 g mielonego lnu
- 20 g płatków migdałowych

Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki na spód umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę. 1/3 część masy owsianej  odłożyć.  Formę o średnicy 26 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią pozostałą część masy i dokładnie docisnąć i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez 20 minut.


Składniki na sernik:

- 500 g twarogu dwukrotnie mielonego
- 250 g puree z dyni
- 170 g cukru trzcinowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, żółtka, śmietankę i puree z dyni wymieszać. Razem z pozostałymi składnikami dodać do sera i krótko zmiksować. Masę serową przelać na podpieczony spód, posypać odłożoną kruszonką. Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu obniżyć temperaturę do 150oC. Piec około 80 - 90 minut. Wyjąć i przestudzić.




3 komentarze:

  1. Cudowny serniczek, bardzo mi się podoba ten spód :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ogólnie lubię serniki bez spodów, ale ten muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń